onsdag 10 augusti 2011

Ljud o Oljud

Vad är skillnad på ljud o oljud? För mig är ljud något som är behagligt, tex fågelsång, vågor som slår mot en båt, men även en rytande vinterstorm kan vara ett vackert ljud eller ett åskväder med kraftigt regn.

Däremot oljud är allt ifrån buller o högt uppskruvad volym på tv/radio eller musikspelare, mekanisk verkstad som vi har tvärs över gatan, byggjobbare som borrar o spränger. Nu under sommaren har nog de flesta sina fönster öppna, o får in en massa ljud i sina hus/lägenheter.

Vi har i princip våra fönster öppna en springa från tidig vår till sen höst, beroende på att vårt tak är i nästan helt platt o det blir väldigt varmt inne. Dessutom så är huset byggt -69 då oljan inte kostade särskilt mycket, så det är nog inte så tätat som det ska enl dagens byggregler. Kallare på vintern o varmare på sommaren.

I dag, kom äntligen lite åska o en rejäl regnskur, blev faktiskt lite kallt inne så jag stängde fönstren, och vilken skön tystnad det blev.

Har märkt att jag är väldigt känslig för ljud, och förstår nu att alla dessa oljud gör att jag mår dåligt. Visst jag bor i en storstad så inte konstigt att det är ljud o oljud. Har sett små barn på när de är på tex Allsången o de har hörselkåpor på sig, så det kanske är något jag ska införskaffa.

Eller det bästa vore ju förståss att flytta härifrån till en lugn o fin plats, där man kan lyssna på fåglar, se "vilda" djur, se årstiderna växla. Visst vore det något? Fler än jag som längtar till lugn o ro?

Ha det gott!

Inger

2 kommentarer:

LjusneLotta sa...

Komsikomsi med dig, här behöver man inte hörselkåpor så ofta inte. Annars tror jag du skulle vara väldigt söt i rosa ;-) mimmi öron, hihi.
Jag håller med dig stadens brus är inte roligt att lyssna på. Ljud ska vara nått man gillar att lyssna på, oljud får vara.
Kram LjusneLotta

LjusneLotta sa...

Hallå nu vill vi ha en lite uppdatering här. Vad gör du? Vad händer på ön? Saknar dig som bara den. Kram LjusneLotta